Romantisk middag til Valentinsdag

Fokus på mobil som tar bilde av et pådekket bord

Valentinsdagen er rett rundt hjørnet. Hvorfor ikke stelle i stand en romantisk middag? Sett av kvelden til hverandre og server hverdagsluksus!

Valentinsdagen 14. februar feirer vi romantikken og kjærligheten. For mange er dagen en god påminnelse om å gjøre stas på sin utvalgte.

«Brændende kærlighed»

Hvordan man ønsker å markere kjærlighetens dag varierer i stor grad, men vi anbefaler at du disker opp en hjemmelaget luksusmiddag. I Danmark kan man eksempel servere en rett som heter «brændende kærlighed».

Navnet er passende nok til valentinsdagen, men utover det er ikke det ikke noe særlig romantisk over retten: Den består nemlig av potetmos, baconterninger og løk som toppes med persille eller syltede rødbeter.

Treretters middag

Man behøver ikke å dra på en luksuriøs restaurant for å føle på det lille ekstra. Det kan bli god middag og enda bedre stemning hjemme.

Imponer din kjære ved å servere en treretters middag. Husk at dette skal være mer enn en vanlig torsdagsmiddag, og tilleggsdetaljene er derfor vel så viktige.

Senk skuldrene og møt kjæresten din i døra når hen kommer hjem. Sett på passende musikk, demp belysningen og tenn stearinlys.

Vi foreslår følgende meny for kvelden:

Melom og serranoskinke på tallerken på turkis duk
Spekeskinke med melon til forrett

Forrett: Melon og spekeskinke

Start kvelden med en frisk, lett og smakfull forrett. Vi foreslår at du serverer spekeskinke og melon, som er en deilig kombinasjon av salt og søtt.

Ingredienser

  • 100 g spekeskinke i skiver
  • 1⁄4 stk cantaloupe melon eller annen moden melon
  • 1/2 stilk frisk timian

Slik gjør du

  1. Del melon i to og fjern frøene med en skje. Skjær i smale båter og fjern skallet.
  2. Legg båtene på tallerken sammen med spekeskinke. Pynt med litt timian.

Tips

Alle rettene er beregnet til to personer, men desserten vil det nok være litt til overs av. Spar gjerne litt til senere, men pass på at du dekker godt over den før du setter den i kjøleskapet.

Hovedrett: Biff med søtpotetchips og squash.

Hovedrett: Biff med søtpotetchips og squash

Ingenting er så hverdagsluksus som en biff. Server en saftig og mør biff sammen med sprø søtpotetchips, en frisk squashsalat og litt rømmedressing.

Ingredienser

  • 300 g ytrefilet av storfe (i biffer à 150 g)
  • 1⁄4 ts salt
  • 1⁄8 ts pepper
  • 1 ss margarin til steking

Søtpotetchips

  • 425 g søtpotet
  • 1⁄2 ss olje til pensling
  • 1⁄4 ts salt
  • 1⁄8 ts pepper

Squashsalat

  • 1 stk grønn squash
  • 1⁄2 ss olivenolje
  • skall av 1⁄2 stk sitron
  • saft av 1⁄4 stk sitron
  • 1⁄4 ts salt
  • 1⁄8 ts pepper

Dressing

  • 2 ss lettrømme
  • 1⁄2 båt revet hvitløk
  • 1⁄2 ss finhakket frisk timian

Slik gjør du

  1. Legg kjøttet i romtemperatur i minimum 30 minutter før du skal bruke det.
  2. Bland sammen rømme, hvitløk og timian til en dressing. Smak til med salt og pepper. La dressingen stå i kjøleskapet og trekke smak mens du tilbereder resten.
  3. Forvarm stekeovn til 225 °C. Skrell søtpotet og kutt i tykke staver. Ha stavene i en kjele med vann, og kok opp. Kok søtpotetstavene til de er så vidt møre, 5-6 minutter. Hell av kokevannet og legg stavene utover på et bakepapirkledd stekebrett. Pensle stavene med litt olje, og krydre med salt og pepper. Sett stekebrettet i ovn, og stek til stavene har fått en fin farge og har blitt litt sprø i kantene, ca. 15 minutter.
  4. Bruk en ostehøvel og skjær strimler av squash på langs, mens du roterer på squashen. Stopp når du kommer til den myke kjernen. Del de lange strimlene i to midt på og kutt fyrstikktynne strimler på langs. Legg strimlene i en serveringsskål eller en bolle.
  5. Krydre biffkjøttet med salt og pepper. Stek dem på sterk varme til det begynner å piple kjøttsaft på oversiden, 2-3 minutter. Snu biffene og stek dem videre til rosa kjøttsaft pipler frem, ca. 2 minutter. Da er biffene medium stekt.
  6. Ha olivenolje, sitronskall og -saft i skålen med squash. Krydre med salt og pepper og bland alt lett sammen.

Dessert: Ostekake

Avslutt middagen med en herlig ostekake som heldigvis er superenkel å lage.

Bunn

  • 6 stk kornmo kjeks
  • 40 g pistasjnøtter
  • 2 ss sukker
  • 40 g smeltet smør

Fyll

  • 2 pakker kremost naturell (á 125 g)
  • 3 ss melis
  • Revet skall av 1 stk lime
  • Saft av 1⁄2 stk lime
  • 1 ts vaniljesukker
  • 3 dl kremfløte

Til pynt

  • 5 stk jordbær til pynt
  • Litt båt grovhakkede pistasjnøtter

Slik gjør du

  1. Kjør kjeks, nøtter og sukker raskt i en liten food-prosessor, eller med en stavmikser.
  2. Ha i smeltet smør og bland alt sammen. Fordel blandingen i porsjonsglass.
  3. Bland sammen kremost, melis, vaniljesukker, limeskall- og saft. Bruk en visp eller håndmikser og rør blandingen godt til osten er myk, og blandingen har blitt litt luftig.
  4. I en annen bolle, pisk kremfløten stiv og vend den forsiktig inn i osteblandingen. Ha osteblandingen i en sprøytepose med rund tipp, eller bruk en skje og fyll glassene.
  5. Skjær jordbær i båter og pynt de små ostekakene. Dryss gjerne litt grovhakkede pistasjnøtter over til pynt.
Bilder og oppskrifter
Matprat.no