Historien om Bergen Storsenter
Da Store og Lille Lungegårdsvann fremdeles var knyttet sammen gjennom en passasje, var det mye båt- og handelsaktivitet. Passasjen ble senere til bebyggelse.
Bystasjonen
I 1958 var Bergen Busstasjon på plass og hadde fasiliteter som toalett og ventehall samt enkelte butikker. I 1984 ble stasjonen utvidet med parkeringsareal. Bakgrunnen for at Bystasjonen åpnet i 1988, var at den gamle busstasjonen skulle moderniseres.
– For å finansiere dette, ble det bestemt å bygge et kjøpesenter der 96 investorer var involvert, og resultatet ble Bystasjonen med 40 butikker, sier Ingunn Hansen. Hun var senterleder i 28 år fra starten i 1988.
Bystasjonen ble raskt populær, og hadde gode besøkstall fra mandag til fredag. Men lørdag var det lite aktivitet på senteret. Dette bestemte senterledelsen seg for å gjøre noe med.
Få folk til senteret
– På 80-tallet var det naturlig for folk å være i sentrum i løpet av ukedagene, men på lørdagene holdt de seg hjemme eller gjorde noe i nærområdet. Vi måtte finne en måte å lokke de til sentrum på også i helgene, sier Hansen. Løsningen ble det mange forbinder med Norge, nemlig troll.
– Vi kom opp med konseptet «Trollsenteret» hvor hele senteret var preget av troll og trolske stemninger. Noen figurer var over fem meter høye som barna kunne klatre på. Enkelte lørdager hadde vi aktiviteter rundt trollene. Tommy Sulen og Tron Jensen i bandet «Guttene» fikk jobb som våre to trollmaskoter, «Trille» og Tralle», og senterledelsen kledde seg også ut som troll, sier hun.
Konseptet ble en kjempesuksess, og omsetningen steg umiddelbart på lørdager. Bystasjonen gikk fra å være et gjennomgangsområde til et sted familier valfartet til for å oppholde seg og handle. Det ble også en turistattraksjon, noe som lokket enda flere til Bystasjonen.
Thon Eiendom kjøpte Bystasjonen
I 1997 kjøpte Thon Eiendom Bystasjonen og i 1999 endret kjøpesenteret navn til Bergen Storsenter.