Vinteraktiviteter ute for barn og voksne

To voksne og et barn sitter ute og smiler inntil en rød vegg i snøen, ved et bål
Frossen såpeboble
Tre barn og en voksen på skøyter utendørs
Tre barn som skal ake i snøen

Det er mye moro du kan finne på om vinteren! Her er åtte tips til vinteraktiviteter du kan gjøre sammen med venner og familie.

Vinteren er en nydelig årstid – enten den byr på kulde som får snøen til å glitre og kan gjøre kokende vann om til iskrystaller på et blunk, eller mildere vær som er perfekt for isete aktiviteter som å gå på skøyter eller lage flaskebane.

Inviter med familie og venner, tenn bål eller finn fram bålpanna og ha nok av god mat og drikke. Med litt forberedelser ligger alt til rette for en drømmedag ute for både store og små.

1. Blås såpebobler

Såpebobler er fascinerende, uansett hvor gammel du er, og enda mer fascinerende er det å se såpebobler fryse til is. For best mulig effekt bør det være fem minusgrader eller kaldere, og det bør være vindstille slik at ikke såpeboblene flyr av gårde med en gang.

Det tar litt tid før såpeboblene fryser, og for at de ikke skal sprekke med en gang kan det være smart å bruke en spesialoppskrift. Med denne oppskriften fra Enjoy får du stabile bobler som fryser fint.

Til såpeboblemiksen trenger du:

Er det skikkelig kaldt, som 15 minusgrader, kan du også prøve å gjøre kokende vann om til snø. Da tar du glovarmt vann i en kopp, mugge eller lignende, og kaster det opp i lufta utendørs.

Idet vannet kastes ut av koppen og oppi lufta, dannes det en stor sky av små vanndråper og vanndamp. Er det kaldt nok, blir skyen til iskrystaller.

2. Lag en flaskebane

Flaskebaner er gøy, og veldig enkelt å lage. Finn en bakke, eller måk til en bratt snøhaug for å få mest mulig fart. Fyll deretter en halvlitersflaske halvfull med vann, og kjør i vei!

Hvis det er plass til flere flasker ved siden av hverandre, kan dere ha konkurranse om hvilken flaske som kommer først ned. Eller gjør som i hopp, og mål hvilken som kommer lengst.

3. Gå på skøyter

Skøyter blir vi aldri lei av, så gøy som det er å fyke over isen i full fart! En bruskasse eller lignende er fint å støtte seg til for nybegynnere, og bruk alltid hjelm. Pakk med dere kakao på termos, energibarer og sjokolade – og kanskje noen myke kanelsnurrer? Ekstra ullsokker er også et must til kalde tær etter en stund på isen.

4. Finn en akebakke

Aking er en kjempefin aktivitet som dere kan inviterer med venner og familie på. Finn en liten eller stor akebakke, avhengig av familiens minste, og test ulike akebrett som snowracere, rumpeakebrett og akematter.

Har du ikke akebrett, kan baderinger eller badedyr være vel så artig. Aking er også en fin kveldsaktivitet, hvis du tar med hodelykter og refleksvester.

To maleskrin og flere pensler som ligger i snøen, hvor det er malt en smilende sol og prikker i ulike farger
Leketraktor i snøen med skuffen full av snø
Voksne og barn sett bakfra mens de går i snøen og drar på kjelke og bærer badering til å ake på

5. Malestund i snøen

Snøen er som et hvitt lerret, og det går faktisk an å male på den. Ta vare på tomme ketsjup-, sprute- eller vannflasker, og fyll dem med vann. For å få farge kan du bruke konditorfarge eller saft.

Mal rett på snøen, eller lag snøfigurer som dere kan fargelegge. Kanskje snøengelen eller snøhula kan bli dekorert? Vi lover deg at dette kommer til å være kjempeartig for både liten og stor.

6. Lag bilbaner

Selv om sandkassa for lengst er nedsnødd, er det fullt mulig å lage til garasjer, bilveier, bruer og parkeringsplasser i snøen. Finn fram bøtte, spade og biler, og lag til svingete veier, tunneler og parkeringshus. Kanskje dere kan lage små snøslott til bilene?

7. Gå på kveldstur med hodelykt

En tur i mørket er både spennende og forfriskende, særlig etter en lang dag innendørs. Ta på hodelykt og refleksvest, og gå en tur i hagen eller ta en tur i skogen. Ta gjerne med en sekk med varm drikke og en sjokoladebit til når dere skal ha en pause. Og har dere lyst på en lenger tur, kan dere ta med utstyr til å lage bål.

8. Lag en glitterhånd

Å lage skulpturer av vann som fryser til is, er gøy, og her er det utallige muligheter, enten du vil lage snølykt eller fryse vann i ulike former. En enkel og morsom måte å gjøre det sistnevnte på, er å fylle engangshansker med vann – gjerne blandet med litt maling, saft, konditorfarge eller glitter for å sette farge på det hele.

Knyt igjen engangshanskene og legg dem ute til frysing over natta – og vips, så har du fått en fargerik glitterhånd som de små kan leke med ute.