Bærekraftig inspirasjon

miljøbilde med fire damer nærområdet
nærbilde av en som holder tre gulrøtter etter stilken
miljøbilde-wokpanne_med_grønnsaker
miljøbilde_to_barn_som_lager_mat

Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt, og vi skal gjøre så godt vi kan.

Miljøvennlig mote er fremtiden. Trenden er klær som er produsert bærekraftig, med økologiske plantebaserte tekstiler, eller med resirkulerte fibre. Med fokus på kvalitet og tidløs design, skal klær vare over flere sesonger. Og eventuelt gjenbrukes av andre. Moderne tekstilindustri har vært dominert av oljebaserte, industrielle kunststoffer som polyester, nylon og terylen. Produksjonen er ressurskrevende og ofte skadelig for naturlig bomullsproduksjon. Heldigvis finnes det mange gode og miljøvennlige alternativer. Blant annet lin, bambusviscose, resirkulert ull og bomull.

Beregn riktig mengde mat og bruk opp restemat!

Bli flinkere til å beregne riktig mengde mat. Tenk gjerne kvalitet og ikke kvantitet på middagsbordet! Får du rester – ta vare på dem. Eller hvis du lager litt ekstra, så har du mat til senere i uken. Legg restene i en tett beholder, og sett gjerne på en lapp med dato. La restene stå synlig i kjøleskapet eller godt organisert i fryseren. Med litt kreativitet kan de fleste matrester bli til noe god.

Kjøp gjerne lokalt og kortreist mat.

Du finne mat fra lokale produsenter både hos Coop Extra og Meny. Hos Birkeland Vilt & Spekemat er de spesialister på lokal mat, dette er verdt å prøve.

Dyrke maten selv?

Ekte kortreist mat kan komme fra din egen hage, terrasse eller kjøkkenvindu. Å komme i gang med dyrking av egne grønnsaker og krydder er faktisk enklere enn de fleste tror. Det er en fin aktivitet å gjøre sammen med barna. Hva er vel bedre enn å høste dine egne grønnsaker? Du finner redskaper etc. hos Clas Ohlson, Jernia, Blomsterforum Botanica, Blomsterpaviljongen og Nille

Gi barn og barnebarn gode matopplevelser.

Vi må ta gode matopplevelser med oss og føre dem videre til neste generasjon. Lær barna dine å lage variert og sunn mat fra bunnen av. Forklar dem hvordan de kan være kreative og lage god mat ved å eksperimentere med matvarer som allerede finnes i skuffer og skap på kjøkkenet.

To Good To Go

Dette er en app som tar opp kampen mot matsvinn. Med app-en får du god mat til redusert pris, samtidig hjelper du butikkene med å redusere matsvinnet sitt. Slik samarbeider butikkene med kundene om å gjøre verden litt grønnere. Baker Brun var den første bedriften i Hordaland til å inngå en samarbeids-avtale med Too Good To Go. Flere av våre spisesteder og butikker støtter nå To Good To Go.

Se, lukt og smak.

Mat som har passert «best før» dato er ofte god etter. Se, lukt og smak for å vurderer om maten kan spises.