Meny
 

Historien om Bergen Storsenter

fra busstasjon til Bergen Storsenter

BÅT- OG HANDELSAKTIVITET GJENNOM TIDENE

Stedet der Bergen Storsenter ligger har alltid hatt stor aktivitet. 

 

Da Store og Lille Lungegårdsvann fremdeles var knyttet sammen gjennom en passasje, var det mye båt- og handelsaktivitet her. Passasjen ble senere fylt igjen for å gjøre rom for bebyggelse.

 

Her er Nonneseterkvartalet med leiegårder og jernbanestasjon fotografert rundt 1914 Fotograf: Ukjent Arkivet etter Reguleringsvesenet, Bergen Byarkiv

. BBA-0967

 

busstasjon

I 1958 var Bergen Busstasjon på plass og hadde fasiliteter som toalett og ventehall samt enkelte butikker. I 1984 ble stasjonen utvidet med parkeringsareal. Bakgrunnen for at Bystasjonen åpnet i 1988, var at den gamle busstasjonen skulle moderniseres.

– For å finansiere dette, ble det bestemt å bygge et kjøpesenter der 96 investorer var involvert, og resultatet ble Bystasjonen med 40 butikker, sier Ingunn Hansen. Hun var senterleder i 28 år fra starten i 1988.

 

kjøpesenter

 

Bystasjonen ble raskt populær, og hadde gode besøkstall fra mandag til fredag. Men lørdag var det lite aktivitet på senteret. Dette bestemte senterledelsen seg for å gjøre noe med.
– På 80-tallet var det naturlig for folk å være i sentrum i løpet av ukedagene, men på lørdagene holdt de seg hjemme eller gjorde noe i nærområdet. Vi måtte finne en måte å lokke de til sentrum på også i helgene, sier Hansen. Løsningen ble det mange forbinder med Norge, nemlig troll.
– Vi kom opp med konseptet «Trollsenteret» hvor hele senteret var preget av troll og trolske stemninger. Noen figurer var over fem meter høye som barna kunne klatre på. Enkelte lørdager hadde vi aktiviteter rundt trollene. Tommy Sulen og Tron Jensen i bandet «Guttene» fikk jobb som våre
to trollmaskoter, «Trille» og Tralle», og senterledelsen kledde seg også ut som troll, sier hun.
Konseptet ble en kjempesuksess, og omsetningen steg umiddelbart på
lørdager. Bystasjonen gikk fra å være et gjennomgangsområde til et sted familier valfartet til for å oppholde seg og handle. Det ble også en turistattraksjon, noe som lokket enda flere til Bystasjonen.

Troll

 

I 1997 kjøpte Thon Eiendom Bystasjonen og i 1999 endret kjøpesenteret navn til Bergen Storsenter. I dag har Bergen Storsenter et rikt butikktilbud, med hele 72 butikker. Narvesen, Blomsterpaviljongen, Botanica Blomster, Cubus, Bergen Storsenter tannlegepraksis, Decapo friørsalong, Bjørklund, Match, MyBag (tidligere Regina) og Apoteket har alle vært på senteret helt siden starten.

Selv om Bergen Storsenter ser ganske likt ut interiørmessig, er det i følge Ingunn Hansen mye som har forandret seg de siste 30 årene.

– Det er blitt mye større konkurranse, både fra netthandel og fra andre kjøpesentre. Jeg føler at Bergen Storsenter har utviklet seg bra, med spennende konsepter og tilbud til kundene. Det er viktig å tenke nytt, sier Ingunn Hansen. 

Sist endret - 18 september 2018